Kayseri'de kurban satışları yüzde 40 geriledi

Kayseri'de kurban satışları yüzde 40 geriledi
Edtör Editör

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri’deki kurban satış oranlarının geçen yıla göre yüzde 40 civarında azaldığını söyledi. Kayseri Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Metin Köserdağ’a “Hayırlı olsun” ziyaretinde bulunan Bağlamış, ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

KTB Başkanı Recep Bağlamış, Gazeteciler Cemiyeti’ne yaptığı ziyarette, Kösedağ ve yönetimini tebrik ederek başladığı konuşmasında, “Yeniden başkan seçilen Metin Kösedağ ve ekip arkadaşlarını tebrik ediyorum. Şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun. Gece gündüz demeden şehrimizin ilkeli ve objektif haber almasına katkı sağlayan tüm gazetecileri tebrik ediyorum. Kayseri Ticaret Borsası olarak biz basınımızla her zaman iç içe olduk ve olmaya devam edeceğiz. Kayseri basını bizim için çok önem arz ediyor. Yapmış olduğumuz hizmetler noktasında desteklerine her zaman ihtiyacımız oluyor” dedi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan KTB Başkanı Recep Bağlamış, kurban fiyatlarına ilişkin olarak “Kayserili besiciler hiçbir zaman kurban döneminde et fiyatından çok daha yüksek oranlarda kurban satışı yapmıyor. Sadece girdi maliyetleri çok yüksek. Kamuoyunun özellikle bunu bilmesini istiyoruz. Bu yıl vatandaşlarımız fiyat konusunda tepkili. Ancak üreticilerimiz noktasında bir olumsuzluk yok. Büyükbaş hayvanların hisse bedelinin 25 ile 30 bin lira arasında olacağını açıklamıştık. Rakamlar da açıkladığımız seviyede. Besicilerimiz mevcut karkas fiyatın üzerine yüzde 10-15’lik kâr ekleyerek satış yapıyor. Doğru hesaplandığında da bunun normal olduğu ortadadır. Vatandaşlarımız, kilosu 325-330 liradan açıklanan karkas et fiyatından yola çıkarak, 40 kilo civarındaki bir kurbanlık hissenin fiyatını buna göre hesaplayıp fazla olduğunu düşünüyor. Ancak perakende satış fiyatı 450 lira ortalamasında olan karkas ve kemikli etlerin 500-600 liradan satıldığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Vatandaşlarımız buna göre hesap yaparsa kurbanlıkların çok kârla satılmadığı gerçeğini de görecektir” diye konuştu.

Piyasalardaki yüksek fiyatların üreticilerden kaynaklanmadığına vurgu yapan Bağlamış, “Aldığı maaş kurbana yetmeyen vatandaşlarımız bunun üreticiden kaynaklandığını düşünüyor. Ancak üreticilerin yüksek satış gibi bir beklentisi yok. Üreticilerimiz hiçbir zaman kurban döneminde et fiyatından çok yüksek fiyatlarda kurban satışı yapmıyor. Sadece girdi maliyetleri çok yüksek. Bu hayvanın doğumundan ete gelene kadarki süreç iki yıl sürüyor ve bu sürecin 10-12 aylık dilimi besi süresini kapsıyor. Üreticimiz hayvanı aldığı zaman 10-12 ay sonrasında ancak kesime götürebiliyor. Bunun girdi maliyetleri, yem maliyetleri, üreticinin üzerine yük bindiriyor. Üreticimiz 10-12 ay emek verdiği hayvandan ortalama yüzde 10-15 arasında parayı ancak kazanabiliyor” diyerek, sözlerini tamamladı.

704 kez okundu
GÖNDER
whatsapp WhatsApp ihbar hattı
0 533 639 19 60
×
Birden çok mail adresi varsa mail adreslerini virgül ile ayırınız
Max 200 karakter
Gönder
×