Bakan Yerlikaya, Vali Çiçek'i kutladı

Bakan Yerlikaya, Vali Çiçek'i kutladı
Edtör Editör

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ülke gündemine oturan Kayseri olayları sonrasında şehrimize gelerek, Huzur Toplantısı’na katıldı. İl protokolünün katılımıyla Kayseri’de düzenlenen Türkiye’nin Huzur Toplantısı’nda konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Vali Gökmen Çiçek ve güvenlik birimlerini kutladı.

Afet ve Acil Durum (AFAD) Kayseri İl Müdürlüğü’nde gerçekleşen toplantıya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Vali Gökmen Çiçek’in yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ile TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Ayşe Böhürler, Şaban Çopuroğlu ve Sayın Bayar Özsoy, MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy ile il protokol üyeleri katıldı.

Huzur şehri Kayseri’de gerçekleşen Türkiye’nin Huzuru Toplantısı’nda, yürütülen çalışmalar enine boyuna masaya yatırıldı.

Yapılan toplantı sonrasında kameralar karşısına geçen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri’nin asayiş tablosunu detaylandırarak, Türkiye ortalamasından daha iyi olduğunu ifade etti. Bakan Yerlikaya, detaylı açıklamasında, “Bu noktada valimizin başkanlığından güvenlik birimlerimizi kutluyorum” dedi.

İl Protokolü ile yapılan toplantıya ilişkin detaylar veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Kayseri’de başta Valimiz olmak üzere, Bakanımız, milletvekillerimiz, büyükşehir belediye başkanımız, Emniyet, Jandarma, güvenlik birimlerimizle beraber daha önceki vilayetlerimizde olduğu gibi Türkiye’nin Huzuru bağlamında Türkiye’nin Huzuru Kayseri toplantımızı gerçekleştirdik. İlimiz özelinde terör, asayiş, düzensiz göçmen, organize suç örgütleri, uyuşturucu, suç ve suçlara yönelik son bir yılın Kayseri verilerini Türkiye kıyaslamasıyla değerlendirdik. Kayserili hemşehrilerimize şunu söylemek istiyorum. Kayseri’miz asayiş suçları açısından, kişilere ve mallara karşı işlenen suçları incelediğimiz zaman 13 ayda olayların düşürülmesinde Türkiye ortalamasından daha iyi olduğunu görüyoruz. Mallara karşı işlenen suçlarda Kayseri’miz olay sayısında Türkiye ortalamasının üzerinde, işlenmiş suçların aydınlatılıp adalete teslim edilmesinde az bir puanla da olsa yine Türkiye ortalamasının önünde. Bu noktada ben valimizin başkanlığında güvenlik birimlerimizi kutluyorum.  Sadece asayişte değil. Terör, organize suçlarla mücadele, uyuşturucuyla mücadele ve nihayetinde düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle ilgili mücadelede de aynı başarıyı gördük. Aynı şekilde bakanlık olarak her zaman yanlarındayız. Biz hem kendimize hem de diğer vilayetlerdeki meslektaşlarımızla güvende, huzurda yarış yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

KAYSERİ’DEKİ OLAYLARIN BİLANÇOSU…

Kayseri’nin Danişmentgazi Mahallesi’nde yaşanan toplumsal olaylara ilişkin son bilanço hakkında detaylı bilgiler veren Bakan Yerlikaya, şunları söyledi:

“Bildiğiniz üzere 30 Haziran günü Kayseri’de çirkin bir olay yaşandı. Bunun üzerine maalesef Kayseri’de bazı toplumsal, istemediğimiz, görmek istemediğimiz toplumsal olaylar oldu. Bu olaylar sonucunda Kayseri’de 855 şahıs gözaltına alındı. Bunların 13’ü tutuklandı. 145’i hakkında adli kontrol kararı verildi. Dikkatlerinize sunuyorum. Daha önce bunu da sosyal medyada paylaşmıştım ama burada bunun yekûnunu vermek istiyorum. Kayseri’de gözaltına alınan bu 855 şahıslardan 468’inin 50 farklı suçtan adli kaydının olduğunu görüyoruz. Bu suçlar arasında göçmen kaçakçılığı, kasten yaralama, yağmalama, hırsızlık, cinsel istismar, tehdit, hakaret, uyuşturucu, mala zarar verme, dolandırıcılık ve şantaj gibi suçlar olduğunu gördük. Türkiye genelinde ise benzer olaylar nedeniyle toplam 855’i Kayseri’de, 1065 şahıs gözaltına alındı. Bunların 28’i tutuklandı. 187’si hakkında adli kontrol kararı verildi. İşlemleri halen devam edenler de var. Göçmen konusuyla ilgiyi özellikle sosyal medyada provokasyona yönelik bir süreç yaşanıyor. Bot hesaplar tarafından manipülatif, olumsuz, gerçek dışı paylaşımlar yapılıyor. Bot hesapların oranı yüzde 38’e çıktı. Göreve başladığımdan bu zamana gördüğüm en yüksek oran bu. Olumsuz ve negatif paylaşım oranı da yine o da bir rekor kırdı yüzde 68’i geçti. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımız, Güvenlik Daire Başkanlığımız ile koordineli yapılan çalışmalar sonrası Kayseri’deki olaylarla ilgili provokatif ve dezenformasyon içerikli paylaşım yaptığı değerlendirilen 6’sı yurt dışında olmak üzere toplam 189 hesap yöneticisi tespit edildi. 108 şahıs yakalandı. Bunlardan 12’si tutuklandı. 6’sının işlemleri devam ediyor. 38 adli kontrol, 52 şahıs da serbest bırakıldı. Söylemek istediğim şey şu, beni tanıyorsunuz. Biz kara vatanda, mavi vatanda, yeşil vatanda, siber vatanda yani çevrimiçi dünyada da özellikle ve özellikle burada provokatif, yanlı, olumsuz yayın yapan, konusu suç olan yayınların ensesindeyiz. Ve bu artarak da devam edecek.”

“MİLLETİMİZİN SİCİLİNDE YABANCI DÜŞMANLIĞI YOK”

Türk Milletinin sicilinde yabancı düşmanlığı olmadığının altını çizen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Kayseri, Erciyes Dağı gibi yüce gönüllü insanların diyarı. Ben de burada çalıştım. Kayseri tacirdir, ticaret erbabıdır. Kadim esnaflık geleneğinin en güzel temsilcileridir. Misafirperverdir. Bizim Kayserili vatandaşlarımız vatanına, bayrağına, devletine, millî ve manevi değerlerine bağlıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da defaatle ifade ettikleri gibi biz göç konusunu inancımıza, medeniyet değerlerimize, uluslararası hukuka uygun bir şekilde yönetiyoruz. Milletimizin sicilinde olmayan yabancı düşmanlığına, nefret söylemine asla ama asla müsaade edemeyiz, etmiyoruz. Burada bir parantez, dün akşam yabancı düşmanlığı ve nefret söylemi yayarak yine Kayseri’de olduğu gibi bir karışıklık yaratmaya çalışanların yine ortaya çıkmaya çalıştığını gördük. Kimi sosyal medya hesaplarından çocukları kullanarak perde arkasından ‘ayaklanma çıkarmaya başylıyoruz’ türünden mesajlar yayımlandı. Aynı hesaplardan geçici koruma altındaki Suriyelilerin kimlik bilgilerinin yayımlandığını tespit ettik. Göç İdaresi Başkanlığımızın dün gece ışığı sönmedi. Sabaha kadar bu hesaplardaki paylaşımları incelediler. Ve sosyal medyada paylaşılan verilerin 8 Eylül 2022 tarihinden önceki veriler olduğunu tespit ettik. Ve Göç İdaresi Başkanlığımız bu tarihten sonra yaptığı güncel verilerin, sosyal medya hesaplarında dönen o bilgilerle pek çoğunun uyuşmadığını gördü. Dolayısıyla konuyla ilgili bakan olarak mülkiye müfettişlerini görevlendirdim. Bugün sabah çalışmaya başladılar ve ayrıca Göç İdaresi Başkanlığımız da Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu” dedi.  

“KAYSERİ’DE 96 BİN GÖÇMEN VAR”

Kayseri’deki göçmen sayışan ilişkin bilgiler de veren Bakan Yerlikaya, şöyle konuştu: “Millî menfaatlerimizi doğrultusunda kamu düzeni ve güvenliğimizden asla taviz vermeden, insan haklarına, hukuka, medeniyet değerlerimize uygun olarak düzensiz göç ile aralıksız mücadele ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz. Kayseri’de bugün itibarıyla 96 bin 610 düzenli göçmen bulunuyor. Bunlardan 83 bini geçici koruma altındaki Suriyeliler. 6 bin 72’si ikamet izni olanlar, 7 bin 396’sı uluslararası koruma kapsamında olanlar. 1 Haziran 2023-1 Temmuz 2024 tarihleri arasında Kayseri’de göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 28 operasyon yapıldı. Bu operasyonlar sonucu 35 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. Aynı dönemde bin 918 düzensiz göçmen yakalandı. Kayseri Geri Gönderme Merkezi’nden 3 bin 613 düzensiz göçmen sınır dışı edildi. Diğerlerinin sınır dışı işlemleri de devam ediyor. Ayrıca biliyorsunuz 19 Temmuz 2023’ten beri düzensiz göç ile ilgili mobil göç noktası araçlarımız var. Bunun sayısı 167. Yakın zamanda 267 olacak. Kayseri’deki sayıyı da 5’e çıkaracağız. Düzensiz göç ile ilgili şehir içerisinde güvenlik birimlerimiz ve Göç İdaresi Müdürlüğümüz burada Valimizin koordinasyonunda durmadan, duraksamadan devam edecek.”   

“BAYRAĞIMIZA DA MAZLUMA DA UZANAN ELLERİ KIRMASINI BİLİRİZ”

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bayrağımıza da mazlumu da uzanan elleri kırarız” sözünü anımsatan Bakan Yerlikaya, “Kıymetli vatandaşlarım, buradan gönlümden geldiği gibi seslenmek istiyorum. Lütfen, provokasyonlara gelmeyelim. İtidali elden bırakmayalım. Hukuk dışı yollarla insanlara, çevremize, mallara zarar vermeyelim. Devletimiz güçlüdür. Güvenlik güçlerimiz tüm suç ve suçlularla mücadelesini dün olduğu gibi bugün de yarın da sürdürecektir. Sürdürmeye devam edecektir. Yüce Türk adaleti suçlulara hak ettikleri cezaları her zaman olduğu gibi devam edecektir. Biz, adaleti kendimiz, kendi istediğimiz gibi arayamayız. Müracaatımızı yapacağız, hukuk devletiyiz. Hak var, hukuk var, bunun yolları var. Güvenlik birimleri, savcımız, mahkememiz var. Ama bunun dışında hatırlamak istemediğimiz o çirkin olaydan sonraki gibi bir enstantaneyi ne Kayseri’de ne diğer illerimizde, ilçelerimizde görmek istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri gibi biz bu sinsi tuzağa düşmeyeceğiz. Irkçı vandallığa boyun eğmeyeceğiz. Bayrağımıza uzanan elleri kırdığımız gibi mazlumlara uzanan elleri de kırmasını biliriz. Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle, suç ve suçlularla, provokatörlerle mücadelemizi en güçlü şekilde sürdürüyoruz. Sürdürmeye de Allah’ın izniyle devam edeceğiz” diyerek, sözlerini tamamladı.          

510 kez okundu
GÖNDER
whatsapp WhatsApp ihbar hattı
0 533 639 19 60
×
Birden çok mail adresi varsa mail adreslerini virgül ile ayırınız
Max 200 karakter
Gönder
×