Asrın felaketi olarak hafızalarımıza kazınan, tarih sayfalarında yer alacak Maraş merkezli depremlerin ikinci yılına yaklaşırken, Malatya’da meydana gelen, Kayseri’de de hissedilen 5,9’luk artçı; bir kez daha “güvenli” yapıların önemini hatırlattı.
Gerek deprem gerçeği gerekse de ekonomik tablo gösteriyor ki; merkezî hükümet gibi yerel yönetimlerin de şu günlerde elindeki bütçesinin büyük bir kısmını “insana yatırım olarak” kullanmak zorunda.
Günlük haberler arasında sanki çok kolay, sıradan işlermiş gibi kamuoyuyla paylaştığımız kentsel dönüşüm ve sosyal belediyecilik faaliyetlerinin önemi daha bir anlaşılır oluyor.
Elbette yerel yönetimlerin asfalt, park, bahçe gibi “rutin” hizmet ve icraatları olacak/olmalı. Belediyecilikte fark, milletin menfaatinden yana pozisyon ve tavır almanın farkı da bu rutinlerin dışına çıkmayla kendini gösteriyor.
Temsil “bugünkü kurla” 1,5 milyar liralık devasa bir borç ile teslim aldığı Kocasinan Belediyesi’nde; Yunusemre gibi hacimli bir mahallede “sil baştan” kentsel dönüşümü başlatıp, 10 yılda hem belediyeyi borçlarından kurtarmak, hem koca bir mahallenin “sosyal donatılar dâhil” dönüşümünü tamamlamak hem de belediye kasasına kazanç ekletmek her babayiğidin harcı olmasa gerek!
Evet; Sayın Ahmet Çolakbayrakdar’ı işaret ediyorum.
Halka hizmette hep bir farklı pencere açmaya/yakalamaya gayret eden, sosyal belediyecilik noktasında planladığı projeleri anlatırken mavi gözleri ışıldayan Ahmet başkan; Kocasinanlıları heyecanlandıracak yeni projelerinden birkaç tüyo verdi.
Belirli aralıklarla yazgazeteci.com’da kaleme alıp, Anadolu TV ekranlarında da dile getirdiğim, “dar gelirli” öğrencilere yönelik destek noktasında hazırlıklara başlayan Kocasinan Belediyesi; ihtiyaç sahibi öğrencilere et ve süt desteği verecek.
Projenin ismi de oldukça şirin: Süt kardeşliği...
Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte yeterli oranda protein alamayan, dolayısıyla gelişim problemi yaşayan dar gelirli ailelerin çocuklarına, et ve de süt desteği verilecek.
Hijyen ve denetim noktasında aileler gibi kamuoyunun da hem içinin rahat etmesi hem de olası soru işaretlerinin ortadan kaldırılması için Tarım İl Müdürlüğü’nden destek alınacak.
Yani devlet “denetleyici unsur olarak” projede görev alacak.
Etler; şehrin nezih tesislerinde bir kombinadan temin edilecek. Hijyenik şekilde paketlenen etler, sütlerle birlikte öğrencilerin ailelerine teslim edilecek.
Sayın Çolakbayrakdar’ın anlatımlarından çıkarımım; ilçe sınırları içerisinde yaşayan Kayseri halkına mağaza, market ve bakım hizmetleri gibi birçok alanda “dost” eli uzatan Kocasinan Belediyesi; “günümüz şartlarında vatandaşın en çok ihtiyaç duyduğu” sosyal destek noktasında öğrencilere beslenme çantası desteği verecek.
Umarız ki, Ahmet başkanın bu insani ve sosyal bakış açısı Büyükşehir başta olmak üzere “gücü nispetinde” tüm belediyelerimize örnek olur.
Sayın Çolakbayrakdar’a söylediğim cümle ile bitirelim:
Asfalt, yol, park, bahçe, parke eyvallah. Ama yerel yönetimlerin şu günlerde bu millete yapacağı en büyük hizmet, kentsel dönüşüm ve sosyal yardımları artırmak üzerine inşa edilmelidir. Bundan daha büyük dua alınacak alan “şimdilik” görünmemektedir.