Dürüst ve samimi bir şekilde yakınlarınıza, etrafınızdaki insanlara, “Ülkemiz ve şehrimizin birinci gündem maddesi, sorunu nedir?” diye sorsanız, muhtemeldir ki çoğunluk, “geçim sıkıntısı” cevabını verir. Yani ekonomiyi işaret eder.
Ülkenin bu genel sorunu karşısında yerelin etkilenmemesi söz konusu olabilir mi?
Ekonomik göstergelerin her geçen gün kötüye gittiği şu günlerde Kayseri gündeminin meşgul olduğu konular hepinizin malumu.
Millet nezdinde “tıpkı ekonomi gibi” güven, değer ve umut göstergesi düştükçe düşen siyaset mekanizmasının, halkın ana sorunu karşısında “körler, sağırlar” rolü de değişeceğe benzemiyor.
O sebeple bu yazı; şehrin yönetim kademesindeki yetkililerden ziyade “40 uzun yıldır” kaderi değişmeyen, sürekli ezilen, hor görülen ülke çoğunluğunun parçası Kayseri halkınadır.
Değerli Kayseri halkı; şehrin seçilmiş siyasetçileri hata yapabilir, eksiklikleri olabilir hatta kendi aralarında yarışa da girebilir. Bunlarla da yetinmeyip kendi aralarında bir takım entrikalar yaşayabilirler. Tüm bu unsurları siyaset mekanizması içerisinde anlamlandırabiliriz.
Fakat bilmeliyiz ki, tüm bu olumsuzluklardan doğacak gelişmelerin bedelini sadece bizler değil çocuklarımız hatta torunlarımız ödeyecektir.
Kentimizdeki “henüz çok yakın tarihli” siyasi gelişmeleri şöyle bir süzgeçten geçirin lütfen!
Şehir proje üretmiyor, üretenlerin önüne de engel konuluyor!
Şehirle özdeşleşmiş Mehmet Özhaseki’nin; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı görevini bırakması birçok ismi heyecanlandırdı.
Özhaseki’nin görevi bırakmasını “fırsat” görenler, Özhaseki’den daha iyisini yapacakları iddialarını taşıyorsa, önce bu şehre yerleşmeli ardından da bu şehrin sorunlarını 24 saat tartışmalı.
İki saat şehre gelen birisi Kayseri’yi savunamaz!
Kabullenmek güç olsa da Kayseri üçüncü sınıf bir şehir haline döndü.
Başta siyaset; dedikodu, kavga, çekememezlik bu şehre “ziyadesiyle” zarar veriyor.
“Birinci gündem maddesi” diye başladığımız yazımızın girizgâhındaki öncelikle devam edelim.
Sadece ilköğretimdeki çağındaki sayıyla 20 bin öğrenci aç okula gidecekse, bu şehirde aç, susuz emekli varsa bu iki hakikate rağmen birileri hayali projeler düşünüyorsa kabul etmeliyiz ki, Kayseri’de onların hayali iki sene biter ama bu kaybı halk olarak hep beraber öderiz, ödeyeceğiz.
Tarlası, bahçesi, tarımı, hayvancılığı can çekişen şehirde, bu konuları tartışacak/çözüm üretilecek zemin sağlamak yerine günleri kavgaya heba edenler hepimize ağır bedel ödetecek.
Şehri yönetmesi gereken AK Parti, kendi içindeki sorunları bir kenara bırakıp şehre odaklansa belki adım atıp, bir yol alacağız milletçe lakin görünen o ki; AK Parti, kendi içlerinde bir sonraki seçimin kavgasını verirken, bir sonraki seçimin hüsranından bihaber!
Özetle; Kayseri halkına net bir ifadeyle demek istiyorum ki; yeni bir oluşum için devreye girin, hakkınızı koruyun! Çünkü hakkınız yeniyor.
Muhtemelen çoğunuzun ortak sorunudur; hanımlarınıza, çocuklarınıza iş bulamamak.
İş dünyasına sorsanız, çalıştıracak işçi bulamıyor. Kamyon kasalarına, minibüs arkalarına eleman ilanı asanlar var.
Kayseri’nin zenginlerine sormak istiyorum.
Kaç kuruş veriyorsunuz da işçi bulamıyorsunuz?
Pazar yerleri yanıyor, yollarda dilenci kaynıyor, zabıta ortada yok.
Fiyat terörü aldı başını gidiyor. Ne bunu kontrole ne de tağşiş ürün sorunu karşısında denetim yapan Ticaret İl Müdürlüğü var.
Birçok alanda kendi aralarındaki kavgadan herkes görevini unutmuş.
Bürokraside değişimler oluyor, haberi olan yok!
Kayseri Valisi Sayın Gökmen Çiçek’i tenzih ediyorum. O da olmasa Kayseri’de günlük olarak takip edip “halkın yararına” gündeme taşıyabileceğimiz doğru düzgün aktivite olmayacak.
ERVA Spor Okulları, Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi, Kadın Kooperatifleri gibi millet odaklı hizmetleri, turizmi canlı tutma gayretiyle harmanlayan Sayın Çiçek’e, “içten” teşekkürden başka diyecek sözümüz bulunmuyor.
Hâsılı, Kayseri’de bazı konular beşinci sırada olması gerekirken, birinci sıraya geldi. Birinci sıradaki açlık, pahalılık, ekonomi beşinci sıraya gitti.
3-5 bin kişiyi ilgilendiren konular gündemin birinci maddesi; 1,5 milyon şehri ilgilendiren konular beşinci sıraya ötelendi.
Umarım, şehrin son halini özetlemeye çalıştığım bu tablodan herkes üzerine düşen payı alır.